Description
De doelstellingen zijn duidelijk omschreven: vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door veengronden in de landbouw en verbetering van de economische situatie van de landbouwbedrijven. In twee modelregio’s werken vertegenwoordigers van de landbouw, de Nedersaksische Kamer van Landbouw, onderzoek en het Staatsbureau voor Mijnbouw, Energie en Geologie (LBEG) al geruime tijd aan oplossingen. Als gevolg hiervan worden veengronden geïrrigeerd door middel van stuwdammen of ondergronds door middel van drainagesystemen. Onderwaterdrainage, een nieuwe methode die in Nederland is ontwikkeld, wordt gebruikt om water uit sloten via afvoerbuizen naar de gebieden te leiden. Alle deelnemers zijn het erover eens dat een aangepaste irrigatie hoge verliezen kan beperken en de productie veilig kan stellen. Het waterbeheer is goed voor het imago, draagt bij aan het behoud van het platteland en de bestrijding van muizen.
Er is echter ook zorg bij de boeren. Voor beweiding op geïrrigeerde veenweiden zijn lagere waterstanden nodig. Daarnaast vrezen boeren voor een hoog waterpeil, hogere bouwkosten en dat irrigatie complexer zou kunnen worden en de belangstelling voor het natuurbehoud in de gebieden zou kunnen vergroten en daarmee de teeltmogelijkheden van de gebieden zou kunnen beperken. Het terrein is ongelijk en daarom moeten er aanpassingen aan de oogsttechnologie worden gedaan.
Hoewel het nog te vroeg is voor concrete oplossingen voor de projecten die tot respectievelijk 2019 en 2020 lopen, is onderwaterdrainage nu al een veelbelovende methode om recht te doen aan de landbouw en aan de bescherming van het klimaat. Ook de lopende metingen van de uitstoot van broeikasgassen zijn van onschatbare waarde.