Description
De biologische boerderij, gelegen in een bergachtige omgeving in Zuid-Tirol (Noord-Italië), maakt deel uit van de vakschool voor landbouw en huishoudkunde van de Salern. De onderwijsinstelling is zich bewust van haar rol als opvoeder van “boeren van de toekomst”, waarbij waarde wordt gehecht aan duurzaamheid. Om didactische redenen worden naast vier melkrassen (Braunvieh, Simmental, Tyrol Grey, Holstein Friesian) ook melkschapen (Lacaune) gehouden.
In de zomer grazen de dieren op de weiden rond de boerderijgebouwen. Voor de runderen wordt een combinatie van korte begrazing en maaien toegepast; voor de schapen wordt standweiden gebruikt. Een bijzonderheid van het weidebeheer op het bedrijf is dat de schapen en runderen gedeeltelijk gemengd worden geweid om de parasitaire druk te verminderen.
Om geen akkerbouwgewassen als diervoeding te gebruiken die ook geschikt zijn als voedsel voor de mens (ethish-ecologische reden) én om de kosten te drukken, is sinds 2016, naast het vermijden van kuilvoer, het gebruik van krachtvoer verminderd. Maximaal 450 kg van een graanmengsel wordt per koe en lactatie gevoerd. Deze vermindering kon worden bereikt door een hoge ruwvoerkwaliteit, die op zijn beurt weer wordt bereikt dankzij een goed werkend staldroogsysteem met verwarming in combinatie met een ontvochtiger. Hogere melkprijzen worden verkregen door het op de markt brengen als biologische hooimelk.
Voor het weiden zijn enerzijds voldoende aaneengesloten gebieden in de buurt van de bedrijfsgebouwen nodig. Anderzijds is er behoefte aan veerassen en lijnen die geschikt zijn om te grazen en die in hun energiebehoefte kunnen voorzien met weidegras en droogvoer. Bovendien moet er een markt zijn voor biologische hooimelk en landbouwproducten. Een essentiële factor voor het succes van deze innovatie is de eigen overtuiging dat het verminderen van krachtvoer zinvol is.